Friday, December 23, 2011

Please be more creative

Assalamualaikum & salam sejahtera

Salam jumaat buat umat Islam khususnya.. So, apa sebenarnya ek aku nak cerita kali ni? ermmm...
Ok, kita bercerita tentang kreativiti. ok? ok la nyeiii pun adoi (apa pasal la aku asek terikut2 budak johan ni)..

macam ni la, ni pon saya cakap based on experience. pengalaman masa jadi student dulu almaklumlah, saya ni student mekatronik/robotik, so kalau final year project tu ramai la yang buat robot. tapi yang malangnya, kita sering terikut2 dengan cara dan design yang pernah di buat oleh orang lain.

sudah menjadi lumrah serta kebiasaannya, kita akan buat based kepada common design yang pernah orang lain buat. memang tak sama kalau di ikutkan dari segi meterial, saiz, akan tetapi reka bentuk seolah2 sama dengan yang orang lain dah buat. so, dimanakah kreativiti kita?

sebagai contoh kita nak buat hexapod robot (robot berkaki 6...6 ek? huhu).. kita akan jumpa banyak design2 dekat internet, journal, paper dan sebagainya berkenaan dengan hexapod robot ni. tapi macam mana kita nak olahkan robot ni supaya menjadi "milik" kita. sebab itu we have to be more creative. Yup, memang susah nak jadi kreatif ni. So macam mana nak jadi kreatif?

gunalah segala pancaindera, dan persekitaran kita sebagai contoh baca banyak artikel yang orang lain dah buat, tengok2 video dan gambar2 yang berkenaan, bertanya pendapat dan pandangan dari orang lain, dan berfikir di luar kotak pemikiran kita.

so, sebagai penghabisan, jom saya nak tunjuk perbezaan di antara "common" dan "creative" design based on hexapod robot


gambar di atas adalah common design hexapod robot. nak yang kreatif??? jom tengok video di bawah



nota kaki robot: saja gua cerita benda ni sebab dah terlalu banyak budak buat FYP kat UTM ni buat yang lebih kurang dengan yang lepas...so open our MInD ^_^

4 comments:

Afif, H. said...

google 'mature technology'

mohd zhafri said...

@Afif, H
kenapa fif?

Afif, H. said...

suka2

tambah pengetahuan am

Gombug said...

Dapatkan memori 50GB kapasiti simpanan foto, muzik, video dan apa sahaja untuk telefon anda secara percuma hari ini tanpa sebarang bayaran dari Gombug.net! Sebelum 31 Dec 2012 - http://adf.ly/4O5uz