Friday, December 31, 2010

Selamat Datang Tahun 2011


Assalamualaikum

mesti ramai yang x sabar menanti kedatangan tahun baru 2011...ade yg sibuk buat itu buat ini atau buat dek...haha...yang penting ingat batas2 kita...jangan kita salah meraikannya...kalau bercerita tentang azam, maybe ramai ade azam...pon begitu ade juga yang malas nak berazam pasal tiap2 tahun sme sahaja...tiada perubahan...ape yang penting semoga tahun 2011 ini lebih baik dari tahun2 yang sebelumnya...


tingkatkan ibadah, kurangkan dosa, banyakkan pahala
wallahualam

Monday, December 27, 2010

JPA dah masuk!!!!

Assalamualaikum...

waaaa.....jpa dah masuk....dalam kepala ni mcm2 aku dah plan....

bergegas aku ke ATM untuk mencuci mata aku...haha..

nak beli itu...nak beli ini...

nak jalan2 situ...nak jalan2 sini...

nak pergi bercuti itu....nak pergi bercuti ini....

nak makan itu...nak makan ini....hahaha








tapi.....

itu reaksi aku untuk semester2 lepas...

semester ni blom lg la...huhu

peace

Thursday, December 23, 2010

Aku di langgar lari!!!

Assalamualaikum...

kisah ini adalah kisah benar.. baru je terjadi tadi kat diri aku sendiri...aduhhhh...
cerita bermula apabila aku menerima mesej dari rakanku, Hazeli...

Hazeli: jom (1.43pm)

tapi jom ke mana? jom ke lab..sambung wat PSM...aku pon mmg dh plan nak siapkan circuit lagi 1 ari ni..lepas siap2, aku pon pergi la ke lab dengan belalang hijauku (135LC)..
tapi sungguh malang nasib aku..

sampai sampai kat simpang 4 depan KDSE, aku pon belok kiri la lepas belok je.......

booooooommmm!!!! aku kene langgar lari daaa.... lebam gak la leher aku ni....tapi sikit je la... lepas dia langgar blom sempat dia nak lari aku tampar die...hahaha...
gembira aku seketika... nasib dia memang malang sebab dah langgar aku tapi tak sempat nak lari.... arwah dah die sekarang........

nak tau siape dia?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dia adalah seekor lebah kecil


maafkan aku cik lebah...sebab respond time aku terlalu cepat bila engkau melanggarku...

Monday, December 20, 2010

Dataran Drift (Formula Drift Malaysia 2010)

Assalamualaikum...

ari ni aku ngan member (amir n faiz) g tgk Formula Drift Malaysia 2010 kt Dataran Merdeka... ni kre event besar drift kat Malaysia gak la...event ni berlangsung selama 2 hari...sabtu dan ahad..tapi kitorang datang ahad je...sabtu ade kenduri lor..huhu..target ak sebenarnya nak tgk Tengku Djan.. dapt gak la tgk...itu pon mse time top 32.. tapi malang r...Tengku Djan ni kantoi plak kat second round... adusss...time 1 round dah baek dah...huhu... papehal pon kre puas hati gak la... ape2 pon tahniah la kat drifter jepon ni...Daigo Saito dari team TRC racing...









video

Tengu Djan vs siape ntah...aku dah lupa

Friday, December 17, 2010

PSM oh PSM (3)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... target ku tercapai sebelum ak pulang sabtu ni....tapi sebelum pulang singgah g kenduri kawen dlu kat Nilai...makan2...haha...

akhirnya siap gak main board aku... (mobile robot controller)... tapi nak siapkan USB XBee board x dapat la...barang x cukup... chip FTDI 232 x de...n x de XBee breakout board juge...haha...tapi ak dah mintak spupu ak tolong blikan... AMAN!!!!!!! kalau ko bace blog ak ni jgn lupa belikan XBee BreakOUT Board...ak balik nnt ak nk amek kt ko....haha...tq2










































gudluck utk sume member2 aku juga yg tengah buat PSM time cuti ni... ade ape2 jgn segan2 tanye...tapi aku segan2 nk jawab...haha

daa~~

Wednesday, December 15, 2010

PSM oh PSM (2)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah....akhirnya siap gak part mechanism aku..wohuuuu!!!!!!!...
pas ni bley la aku tumpu part circuit n programming plak... esok bermulalah episod baru... circuit time!!!

itu pun kalau aku rajin...hahaha




Monday, December 13, 2010

Kalau dah BOSAN keluar la JALAN2

Assalamualaikum...

dok UTM cuti2 memang bosan....serius...itupon klau x de mende nak buat la...seb baek la ak ade gak mende nak wat...FYP a.k.a PSM...siang malam ak dok mengadap mende 2...sampai la 1 ketika member ak yang dah bosan mengajak keluar jalan2...haha...destinasi kitorang adalah NUSAJAYA n KOTA ISKANDAR....tempat bukan maen nak jaoh je...berpandukan GPS dan MOTOR yang x seberapa, kitorang bergerak menuju ke destinasi............








kredit kepada encik Shafiq di atas kesudian menjadi photographer....

Saturday, December 11, 2010

PSM oh PSM (1)

Assalamualaikum...

update current progress:

mechanism : 90%
circuit : 50%
programming : 20%









mobile robot design















lagi sikit nak siap....x de duit nak beli servo...waaaaaa

Friday, December 3, 2010

diorang dari KL, kitorang dari JB

Assalamualaikum....

Alhamdulillah...semua dah settle...exam dah settle....maleh la nak pkiaq2 lg pasai exam ni... ak pon dah sampai umah smlm... tapi bkan radi sorang2 r...member ak dua orang datang dari KL...nk datang JB mse ak masih belajar lagi ni la... lepas abih je test AI, ak tgk hset ade msg diorang...cakap dah ade kt Pagoh...ingatkan maen2 nk datang...rupenya btol2...haha

dalam 1 lbey diorang pon sampai....ak ajak la lepak bilik ak dlu...kompom diorang penatnye la... sampai2 bilik je, dapat tilam terus tumbang...haha....ak pon x de plan pape nk bawak diorang jalan2...ye la, time tengah exam...mmg pk psl exam je la...dalam kul 5 tu, ak bawak la g makan cucuq udang kat blakang KTGB ni...tempat ak slalu lepak petang2...huhu....

klau ikot plan, ak nk balik hari berikutnya...tapi budak2 ni dok mengajak tuka plan..last2 ak packing barang malam 2 gak...tapi kluar dari UTM lewat sket r....lepak bilik dlu borak2...agak2 dah nak tengah malam kitorang pon klua la....jalan2 g JB...ak bawak la g Danga Bay....pasal ak pon x tau ade ape kt JB ni...hahaha...nme je dah nk 4 tahun...tapi x terase ade ape2 menarik kt JB ni....

dah puas amek gambo... g la kat mcD...tompang duduk n tunggu member kepada member ak ni...borak2 punya borak, agak2 dah bosan kitorang pon berangkat la pulang...dalam kul 4.30am kot....perghh...jalan memang golap r...ak ni dah la jenis x nmpak jalan klau malam2 ni...tapi redah je la...dengan x tido2 lagi...kitorang redah je....sampai rumah terus tumbang...mata masing2 dah macam panda pon ade...cyclope pon ade...dok menahan ngantok...nescafe kopi livita gatorade sume kitorang tibai...haha...korang tgk je la gambo2 yang x seberapa ni....gne kamera hset je....

















CBR150 ngan 135LC.....sekali CBR pecut tercicir LC







































minum petang kt MAHYAH cucoq udang...



















































































































































kabus tebal pukul 7 pagi

Friday, November 26, 2010

Ini baru real punyer.........

Assalamualaikum...

Iron man....iron man....iron man....teringat lak aku kat cerita iron man ni... ada gak la berangan2 nak buat 1 suit robot macam iron man ni...haha... tapi berangan je la… sebut pasal iron man ni, ia telah direka oleh seorang manusia iaitu Tony Stark yang memiliki Stark Industries di mana company ni buat bende yang berkaitan dengan sistem ketenteraan… yang 2 dalam cerita...ak x tau la btol ke tak.. tapi yang ak terbaca ni real punya IRON MAN suit.. haha… real…...betol....baek punyer!!

Suit ni plak telah di cipta oleh 1 company yang berasaskan Defensive System dan juga Homeland Security… company yang ak maksudkan ni adalah Raytheon Company… sje search2 internet terjumpa la bende ni… diorang ni dah create 1 suit yang d beri nama “exoskeleton XOS 2”.. suit robot ini lebih ringan, boleh bergerak lebih laju dan lebih kuat daripada 1st versionnya ( XOS 1). Nak2 lagi suit ni menggunakan 50 peratus kuasa jauh lebih kurang dari yang sebelumnya.

Kalau dapat pakai suit ni, senang2 je korang dapat angkat beban seberat 91KG berulang2 kali tanpa rase penat langsung… PERGHHH… mantap2… banyak lagi la kelebihan2 suit robot ni… seorang yang memakai suit robot ni boleh buat kerja yang dibuat oleh 2 atau 3 orang tentera….







sumber diambil dari Raytheon Company (klik kat sini)

Wednesday, November 24, 2010

Ketam oh Ketam

Assalamualaikum...

pada tanggal 20 november yakni sabtu yang lepas, ak telah mendapat 1 mesej di mukabukuku...tepat jam 7.26....mesej dari afif yang mengatakan bahawa meminta kitorang jangan makan banyak....pasal ade surprice yg die nak bagi...haha...

tapi lapar punya pasal nak2 lagi si azmi, kitorang pon kluar la g makan lepas isya'...akhirnya perut pon dh kenyang...hati pon suda manyak suka...PES suda menjadi tatapan bagi azmi ngan pitjan...tepat jam 11.13 malam...afif pon datang membawa kabar berita yang indah.....KETAM!!!!!....haha....lme gler la kitorang x makan ketam ni...rase2 ak dh hampir setahun...memang limited edition la bg aku...nk2 lagi sorang sekor....SEEKOR!!! bukan SEBAHAGIAN ok.... Alhamdulillah...rezeki mencurah2.... thanks 2 Afif.....





Lokasi: bukan bilik aku

Friday, November 19, 2010

Barang FYP ku dah sampai...tapi.............

Assalamualaikum...

setelah melalui pelbagai proses utk mendapatkan barang2 pagi final year project (FYP) ak, akhirnya dapt juga barang2 tu... tu pon ak dh x sabo nk ambil barang 2 dari Akmal. ade la dalam 2 jenis barang yang ak order dari cytron. yang 1 tu motor, untuk mobile robot dan yang lagi 1 XBee, untuk wireless communication..tapi...........waaa...sengal gak cytron ni... x mo cakap lagi...tgk je la gambar ni....



camne la motor ni bley laen2 model....aduss....cmno la den nak buek mobile robot ni...payoh2...

yang XBee ni pon 1 hal lagi...yang 1 tu dah ade breakout board, dah cantek dah...tapi lg 1 x de plak..nak x nak kne la gi Cytron minta tuka....

Monday, November 15, 2010

Aku adalah aku

Assalamualaikum...

bosan2 dok umah tetibe je rase nak menulis walaupun ak ni x pandai nk menulis...haha..sebenarnya ak nk berkngsi po bondo yg ak buek kat UTM ni sepanjang 3 tahun yang lepas... sepanjang ak dok UTM ni bz memanjang je keje ak...orang cuti ak x cuti...orang x cuti ak pon x cuti...ni sume dek kerana ak join ROBOCON UTM team...mmg best la join robocon ni...ape robocon ni? haaa....korang baco je kat link ni ha...maleh den nak nulih...

http://en.wikipedia.org/wiki/ABU_Robocon

bermacam2 pengalaman, ilmu, liku2 hidup ak dapat semasa join robocon ni..manis, pahit, masam, wangi, sume aku sapu je.. tapi yang paling best ilmu yang ak dapat dalam robocon yang ak x kn dapat klau hanya belajar dalam kelas..... thanks a lot senior, junior, ex-,non-ex,and lect robocon.....